En pladekontrakt er en skriftlig aftale mellem musiker / sangskriver / producer / band og et pladeselskab. Kontrakten er til for, at der er en bindene aftalte om, at et pladeselskab skal levere en række ydelser til modparten, hvor modparten derimod skal give en andel af den indtægt, som skabes på baggrund af musikudgivelser og salg til pladeselskabet. Dette kan også komme til udtryk som værende musikrettigheder.
I en pladekontrakt kan der være flere elementer, som kan være vigtige. Dette kan fx være rådighed af musikstudie, produktion af musikvideoer, udgivelser, digital annoncering, markedsføring, salg, distribution, presseomtale, merchandise og sponsoraftaler. Dertil er der også en væsentlig del, som handler om juridisk rådgivning i forhold til andre aftaler med eksterne virksomheder, såsom aftale med bookingbureau.
I den juridiske del af kontrakten vil der også defineres hvilke rettigheder og pligter som henholdsvis musikeren og pladeselskabet har i samarbejdet mellem musikeren og pladeselskabet. Denne del skal have skærpet opmærksomhed, og det er altid en god idé at have en ekstern advokat til at gennemse indholdet.
Hvorfor få en pladekontrakt?
Der er mange der har en forestilling om, at dét at have en pladekontrakt er lig med rigdom. Det er langt fra sandheden. Det kan – ligesom mange andre jobs – føre til mange penge. Nu om dage tjener musikere ikke millioner af kroner, desto mindre de er nogle af landets største musikere. Dette skyldes, at priserne for streaming er lave, i forhold til at man år tilbage købte CD’er eller købt sange på iTunes.
En pladekontrakt kan også føre til øget eksponering hvilket kan gøre artister kendte. Jo mere artister optræder på medier, desto mere genkendelige bliver de i den brede danske befolkning. Berømthed kan både være godt eller skidt, afhængig af hvordan musikernes image udadtil er. Der findes desværre eksempler på musikere, som kun omtales negativt i den danske branche, og dette kan være helt uden at de har gjort noget forkert. Mange medier ved, hvordan de kan tjene penge, og dette kan i nogen tilfælde overskygge nogle konstruktive artikler, hvor man rent faktisk lærer en musiker at kende. Derfor skal man som musiker være indstillet på, at pressen kan udgive negative artikler og sladderhistorier.
For mange musikere er en kontrakt lig med et karriemål. En kontrakt kan føre til øget kendskab og større publikum, og kan dermed også medvirke til, at en musiker kan fokusere på det, som vedkommende er bedst til, nemlig at fremføre og skrive musik.
En pladekontrakt er dog ingen garanti for succes, og mange kunstnere opnår succes uden en pladekontrakt. Desuden er en pladekontrakt et juridisk og økonomisk bindende dokument, hvilket betyder, at kunstnerens vilkår er dybt afhængige af, hvordan økonomiske rammer, rettigheder og pligter defineres i kontrakten. Derfor er det en god idé, at man som kunstner søger rådgivning hos eksempelvis en fagforening, advokat eller lignende, inden man underskriver en pladekontrakt.